Tuesday, March 17, 2015

Чашечку кави?

Число прихильників цього напою, що бадьорить перевищує 3 млрд осіб. І напевно, їх налічувалося б ще більше, якби кави не був настільки суперечливим.

    Чашечку кави? Про користь кави написано стільки ж, скільки і про його шкоду. Про магію - не менше, аніж про демонізм. І спорах, хто ж нам кави - ворог чи добрий приятель, варто його пити чи краще не треба, кінця-краю не видно. Здається, вчені дискутуватимуть вічно: ви тільки подивіться на результати недавніх досліджень.

    1. Кава підвищує настрій не гірше шоколаду. Так що, якщо день не задався, випийте чашку підбадьорливого напою - при тому ж ефекті заощадите купу калорій. Але врахуйте: кава без кофеїну не допоможе.
    2. Не слід запивати жирну їжу кави. Марі-Солей Бодуен з Університету Гельф (Канада) виявила, що таке поєднання призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові, у здорової людини цей показник сягає величини групи ризику з діабету.
    3. Вечірня чашка кави відбирає годину нічного сну. Нове дослідження підтвердило: кава, випита за кілька годин до відбою, дійсно, може на годину скоротити час сну. Або зробити його більш неспокійним.
    4. Три чашки кави в день продовжують життя людей старшого віку на 10% - до такого висновку при йшли вчені після 12-річного спостереження за станом здоров'я 400 000 пенсіонерів. Результати, опубліковані в Медичному журналі Нової Англії (New EnglandJournalofMedicine), вказують, що ароматний напій, якщо пити його регулярно, покращує стан серцево-судинної системи, мозку, дихальних шляхів і безлічі інших органів. Крім того, любителі кави менш схильні до травм, діабету іінфекціям.
    5. Кава і продукти, що містять кофеїн, негативно впливають на розмір жіночих грудей. Ктакому несподіваного висновку дійшли вчені після спостереження за 300 жінками. У тих, хто випивав в день більше трьох чашок кави, об'єм грудей зменшився майже на 18% від початкового розміру. І винен у цьому мутуючий ген, який при взаємодії з кофеїном змінює розмір бюста. Цей ген зустрічається у 50% жінок.
    6. У стресовій ситуації кави допомагає жінкам, а чоловікам, навпаки, заважає. У ході експерименту представниці прекрасної статі, які пили напій, що бадьорить, на 100 секунд швидше справлялися з головоломками і тестами на запам'ятовування, ніж ті, кому кава не пропонувався. А от чоловіки, які пили каву, навпаки, обмірковували свої рішення на 20 секунд довше і значно гірше запам'ятовували інформацію.
    7. За допомогою цього напою можна маніпулювати людьми. На дискусію про важливих соціальних питаннях вчені австралійського університету запросили 140 добровольців. Половина під час обговорення пила каву, інші - чай ??або від напоїв відмовлялися зовсім. Вже після другої чашки кави випробовувані, почувши контраргументи опонента, від своєї думки відмовлялися! Ті ж, хто пив інші напої, стояли на своєму. Як пояснюють фахівці, великі дози кофеїну викликають почуття ейфорії. Разом з адреналіном воно заважає зосередитися і підтримувати конфронтацію.

    Знай міру
    ¦ Після якої чашки кави із союзника перетворюється на ворога? Лікарі кажуть, що має значення індивідуальна сприйнятливість до кофеїну. Одні люди можуть випивати по дві-три чашки підряд і не відчувати ніякого ефекту, іншим вистачає однієї, щоб не спати всю ніч. Потрібно враховувати ще й сорт кави, який ви п'єте: в арабіці від 0,8 до 1,5-2% кофеїну, в робусті - від 1,5 до 2-3%. І звичайно, має значення фортеця заварювання. Хіба можна порівняти турецьку каву зі звичайним, розбавленим молоком?
    ¦ Щоб уникнути передозування, експерти радять міцну каву запивати водою. Або заїдати бананом. Механізм наступний: при надлишку кофеїну порушується калієво-кальцієвий баланс, що може призвести до м'язових болів і судом. Банан ж якраз прекрасне джерело калію. А вже якщо в якості додаткового ліки «прийняти» стакан молока або шматок сиру, то і рівень кальцію легко відновиться.
    Правила кавування
    ¦ Кава і більшість страв несумісні. Вони погіршують смак і властивості один одного. Кава пригальмовує засвоєння корисних речовин з інших продуктів, зокрема заліза. І сам, у свою чергу, втрачає підбадьорливі властивості. Немає звички більш хибною, ніж пити каву з тістечками.
    ¦ Кава можна використовувати в якості денного перекусу і як засіб, на 2-3 години відбиває апетит. Цукор не потрібен, молоко допустимо.
    ¦ Пити каву треба повільно, невеликими ковтками, насолоджуючись його смаком і ароматом.
    А запах ...
    Щоб кава вийшов ароматним, зерна висушують, промивають, а потім 36 годин витримують у спеціальному розчині або обсмажують.
    Обсмажувати можна по-різному:
    ¦ злегка, по-скандинавському: напій, зварений з таких зерен, відрізняється м'якістю і добре поєднується з молоком і вершками;
    ¦ до темно-коричневого кольору, по-французьки, або по-італійськи: у такого кави гіркуватий присмак, він міцніше всіх інших;
    ¦ еспресо, тобто майже до чорного кольору. Змелене зерна швидко заварюються, а напій має дуже яскравий, насичений смак.

    На замітку: якщо ви думаєте, що розчинна кава слабкіше меленого, то помиляєтеся. Кофеїну в ньому не менше.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини porozovodetsad.grodno.by portfoliolar.kz www.praha1.ru pozitivpost.info pou-online.net pepetarga.100webspace.net privlec-obras.ru profi52.ru priznayus.com www.promtransnii.ru