Saturday, March 21, 2015

Родимка на щічки

У кого немає родимок, хоча б однією? Найчастіше вони виглядають нешкідливо і навіть мило, але часом доставляють чимало клопоту.

    Родимка на щічки Шкіра, як скафандр, захищає наc від небезпечних природних факторів, у тому числі від ультрафіолетових променів (UVA і UVB). Більшість з них затримується атмосферою, але частина все-таки досягає поверхні Землі. Темний пігмент меланін в нашій шкірі поглинає шкідливі промені, не даючи їм проникнути в організм. Синтезується меланін в особливих клітинах - меланоцитах, які рівномірно розподілені в поверхневому шарі шкіри - епідермісі. У деяких місцях їх накопичується більше, ніж в інших, - це і є родимки, по-науковому невуси. Одні «відмітини» у нас з народження (звідси і назва, дана їм у народі), інші виникають пізніше, в основному в дитячому та юнацькому віці.

    ПІД ПРИЦІЛОМ
    Родимки найчастіше нешкідливі, але з ними треба бути напоготові, тому що вони здатні до переродження. Здавалося б, меланоцити, які за допомогою пігменту меланіну покликані боротися з UV-променями, самі повинні бути для них невразливі. Однак на ділі все навпаки: родимка - це слабке місце шкіри. Саме тут може виникнути меланома - дуже небезпечна і підступна пухлина. Чим частіше ви ніжитеся під палючим сонцем в надії знайти шоколадну засмагу, тим вище ймовірність неприємних наслідків. Зайве опромінення ультрафіолетом може викликати пошкодження ДНК, запустити незворотні зміни в шкірі і привести до розвитку злоякісної пухлини. Крім любителів годинами валятися на пляжі в зоні ризику опиняються люди зі світлими або рудим волоссям, блакитними, сірими, зеленими очима і «фарфорового» шкірою, а також володарі великої кількості веснянок і пігментних плям. Втім, і шанувальникам соляріїв варто задуматися: UV-промені спектру А, які використовуються в лампах для штучної засмаги, не тільки прискорюють старіння шкіри, але також підвищують ризик розвитку меланоми.
    РАДА. Багато хто вважає, що ранкове і вечірнє сонце не завдає шкоди. Це помилка! Безпечних UV-променів не існує. Тому при тривалому перебуванні на сонці в будь-який час дня надягайте одяг, максимально захищає шкіру від сонячних променів, а на відкриті ділянки тіла наносите спеціальні косметичні засоби.

    Не пропустіть момент!
    Щоб тримати ситуацію під контролем, щомісячно оглядайте старі і нові родимки. Робити це краще в добре освітленій кімнаті перед великим дзеркалом. Якщо ви помітите які-небудь зміни, обов'язково зверніться до дерматолога. Доктор перевірить підозрілу родимку за допомогою спеціального приладу - дерматоскопу. Він збільшує зображення невуса в 10 разів і допомагає визначити навіть найменші відхилення від норми. А завдяки сучасним цифровим технологіям можна зробити знімки родимки і спостерігати за нею в подальшому. Після обстеження дерматолог скаже, чи варто вам видаляти родимку чи ні. Крім потенційно небезпечних невусів лікарі, як правило, радять розлучитися з «мітками», розташованими на потилиці, шиї, спині, під пахвами, в області талії - в тих місцях, де їх легко травмувати. Небажані родимки видаляють різними способами: за допомогою скальпеля (хірургічний метод), струму високої частоти (електрокоагуляція), рідкого азоту (кріотерапія), лазера, радіо-ножа (радіохірургія). Який спосіб вибрати, вирішує лікар.
    РАДА. Ні в якому разі не намагайтеся позбутися обридлих родимок самостійно, наприклад, припікаючи їх. Така самодіяльність може призвести до запалення, появи рубців та іншим неприємних наслідків.

    У зоні особливої ??уваги
    Онкологи розробили правило ABCDE, за допомогою якого легко відстежувати відбуваються з родимкою зміни.
    Асиметрія (Asymmetry) Проведіть умовну лінію посередині родимки - половинки повинні бути однакової форми. Якщо вони розрізняються, родимку варто перевірити.
    Кордону (Borders) Краї родимки повинні бути рівними, чіткими, без зазубрин.
    Забарвлення (Color) Не важливо, якого кольору родінка- світло- або темно-коричневого. Відтінок повинен бути однаковим по всій поверхні, без синюватих або червонуватих вкраплень.
    Діаметр (Diameter) Чим більше родимка, тим вище ризик її переродження. Особливої ??уваги потребують родимки з діаметром більше 5 мм.
    Еволюція (Evolution) Якщо ви помітили, що родимка швидко зростає, змінює колір, запалюється, кровоточить або болить, терміново до лікаря!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини porozovodetsad.grodno.by portfoliolar.kz www.praha1.ru pozitivpost.info pou-online.net pepetarga.100webspace.net privlec-obras.ru profi52.ru priznayus.com www.promtransnii.ru