Професор Колін Кемпбелл сформулював вісім принципів правильного раціону на основі своїх багаторічних досліджень.
Здорове харчування 1. Харчування являє собою сукупний вплив незліченної кількості речовин, що містяться в їжі. Харчуючись, ми запускаємо складну систему хімічних реакцій в організмі, спрямовану на те, щоб отримати максимальну користь з їжі в тому вигляді, в якому вона існує в природі. Проголошувати користь якогось одного конкретного поживної речовини, не розглядаючи його у взаємодії з іншими, - занадто спрощений підхід.
2. Вітамінні добавки не панацея для здоров'я. Оптимальний стан здоров'я досягається не за рахунок окремих поживних речовин, а за рахунок їжі в цілому, що містить ці речовини. Як говорить професор Кемпбелл, «Якщо ви хочете отримати вітамін С або бета-каротин, не шукайте баночку з пігулками - шукайте фрукти або зелені листові овочі». Але є винятки. Вегетаріанцям, наприклад, корисно періодично вживати вітамін В12 у вигляді харчової добавки (після консультації з лікарем). Також рекомендується регулярно приймати вітамін D тим, хто багато часу проводить в приміщенні і / або живе в північному кліматі.
3. Майже всі поживні речовини краще представлені в рослинній їжі. Тваринна їжа по живильному складу значно відрізняється від рослинної. У ній є, часто в надмірній кількості, жири. А в рослинній їжі багато антиоксидантів, клітковини і мінералів.
4. Харчування відіграє ключову роль у тому, які гени проявляться: «хороші» або «погані». Гени відповідають за нашу схильність до тих чи інших захворювань. За допомогою харчування можна регулювати дію «поганих» генів, наприклад коригуючи кількість тваринного білка в їжі.
5. За допомогою харчування можна контролювати несприятливий вплив шкідливих хімічних речовин на організм. Професор Кемпбелл просить не спокушатися тих, хто вживає органічну яловичину, що вона корисніша для здоров'я, ніж звичайна, напхана хімією. Адже по живильному, хімічним складом ці два продукти схожі.
6. Те ж саме харчування, яке запобігає хворобу на ранніх стадіях (до постановки діагнозу), може зупинити її розвиток або вилікувати на більш пізніх стадіях. Правильне харчування допомагає поліпшити здоров'я на кожній стадії хвороби. Звичайно, недуга легше запобігти, ніж лікувати. Але й ті, хто вже хворіє, повинні пам'ятати про важливе значення дієти. Так, харчування цільними рослинними продуктами допомагає людям, що страждають ожирінням, скинути вагу.
7. Харчування, яке корисне в разі однієї хронічної хвороби, допоможе і в профілактиці багатьох інших захворювань. Харчування цільними рослинними продуктами благотворно впливає на самопочуття в цілому.
8. Правильне харчування корисно для різних областей нашого існування, оскільки всі вони взаємопов'язані. Так, концепція здорового харчування підтримує фізичну активність, багато в чому забезпечує емоційний та інтелектуальний здоров'я.
Здорове харчування 1. Харчування являє собою сукупний вплив незліченної кількості речовин, що містяться в їжі. Харчуючись, ми запускаємо складну систему хімічних реакцій в організмі, спрямовану на те, щоб отримати максимальну користь з їжі в тому вигляді, в якому вона існує в природі. Проголошувати користь якогось одного конкретного поживної речовини, не розглядаючи його у взаємодії з іншими, - занадто спрощений підхід.
2. Вітамінні добавки не панацея для здоров'я. Оптимальний стан здоров'я досягається не за рахунок окремих поживних речовин, а за рахунок їжі в цілому, що містить ці речовини. Як говорить професор Кемпбелл, «Якщо ви хочете отримати вітамін С або бета-каротин, не шукайте баночку з пігулками - шукайте фрукти або зелені листові овочі». Але є винятки. Вегетаріанцям, наприклад, корисно періодично вживати вітамін В12 у вигляді харчової добавки (після консультації з лікарем). Також рекомендується регулярно приймати вітамін D тим, хто багато часу проводить в приміщенні і / або живе в північному кліматі.
3. Майже всі поживні речовини краще представлені в рослинній їжі. Тваринна їжа по живильному складу значно відрізняється від рослинної. У ній є, часто в надмірній кількості, жири. А в рослинній їжі багато антиоксидантів, клітковини і мінералів.
4. Харчування відіграє ключову роль у тому, які гени проявляться: «хороші» або «погані». Гени відповідають за нашу схильність до тих чи інших захворювань. За допомогою харчування можна регулювати дію «поганих» генів, наприклад коригуючи кількість тваринного білка в їжі.
5. За допомогою харчування можна контролювати несприятливий вплив шкідливих хімічних речовин на організм. Професор Кемпбелл просить не спокушатися тих, хто вживає органічну яловичину, що вона корисніша для здоров'я, ніж звичайна, напхана хімією. Адже по живильному, хімічним складом ці два продукти схожі.
6. Те ж саме харчування, яке запобігає хворобу на ранніх стадіях (до постановки діагнозу), може зупинити її розвиток або вилікувати на більш пізніх стадіях. Правильне харчування допомагає поліпшити здоров'я на кожній стадії хвороби. Звичайно, недуга легше запобігти, ніж лікувати. Але й ті, хто вже хворіє, повинні пам'ятати про важливе значення дієти. Так, харчування цільними рослинними продуктами допомагає людям, що страждають ожирінням, скинути вагу.
7. Харчування, яке корисне в разі однієї хронічної хвороби, допоможе і в профілактиці багатьох інших захворювань. Харчування цільними рослинними продуктами благотворно впливає на самопочуття в цілому.
8. Правильне харчування корисно для різних областей нашого існування, оскільки всі вони взаємопов'язані. Так, концепція здорового харчування підтримує фізичну активність, багато в чому забезпечує емоційний та інтелектуальний здоров'я.
No comments:
Post a Comment