Friday, April 3, 2015

Запас міцності суглобів

Сьогодні все більше людей, причому не тільки похилого віку, скаржаться на болі в суглобах. Чому ці хвороби рік від року молодіють?

    Болі в суглобах можуть супроводжувати більше сотні різних хвороб. При цьому процес в самому суглобі розвивається за схожим сценарієм: виникнення болю - обмеження рухливості - деформація суглоба - порушення його функції. Чому ідеально сконструйований природою механізм починає передчасно «іржавіти», не рахуючись з природним запасом міцності? І як зменшити ризик розвитку раннього суглобового синдрому?

    Запас міцності суглобів

    РОЗУМНІ НАВАНТАЖЕННЯ
    Відомо, що суглоби не люблять тривалу механічний перевантаження, не кажучи вже про травми. Причиною болю можуть стати вивихи, переломи, розриви зв'язок, хронічні мікротравми. Останні сприяють розвитку ушкоджень у суглобі, провокують «розтріскування» і витончення хряща, призводять до надривів суглобової капсули і мікропереломи кісткових балок. Все це служить основою для виникнення хвороб суглобів. Причому страждають не тільки спортсмени-професіонали, а й звичайні любителі, які інтенсивно тренуються в залі, на біговій доріжці або корті.
    Порада: забудьте про перевантаження! Фізична активність повинна бути сумірною з можливостями організму. Оцінити їх і вибрати адекватну навантаження допоможе спортивний інструктор.

    Нічого зайвого!
    Надмірна вага не є головною причиною проблем із суглобами, але стає непосильною ношею для наших ніг. Тільки уявіть собі: при ходьбі і бігу навантаження на колінні і тазостегнові суглоби в 3-5 разів перевищує вагу тіла. Здорова хрящова тканина в силах витримувати підвищений тиск, але якщо крім зайвих кілограмів є інші несприятливі фактори (вроджена слабкість зв'язкового апарату, аномалії кісткової тканини, що передують травми, порушення обмінних процесів в організмі, проблеми з кровообігом та ін.), Функція суглобів порушується навіть у молодих людей.
    Порада: знижуйте вагу під контролем дієтолога і не женіться за швидкими результатами. Одночасно делайтеупражненія для зміцнення зв'язкового апарату суглобів.

    ВИВЧАЄМО родоводу
    Захворювання суглобів мають спадкову схильність. За генетичної лінії передаються особливості обміну речовин, будови хрящової тканини і скелета. Це зовсім не означає, що, якщо ваша мама чи бабуся страждали від артрозу, ви обов'язково зіткнетеся в цю недугу, але ризик є. Підвищується він і в тому випадку, якщо у людини вроджені аномалії суглобів, а також збої в імунній системі.
    Порада: якщо ви входите до групи ризику, будьте особливо уважні до своїх суглобам. Врахуйте також, що нерідко пусковим механізмом до розвитку хвороби стає підвищена інсоляція, тому захищайте себе від сонця.

    БЕРЕЖІТЬ НЕРВИ
    Поєднання хронічного стресу з тими несприятливими обставинами, про які ми говорили вище, може призвести до виникнення суглобового синдрому. При тривалих переживаннях, роздратуванні, депресії наднирники виділяють підвищену кількість гормонів стресу, які негативно впливають на обмінні процеси в суглобах. За результатами досліджень вчених самими «псіхозавісімимі» виявилися колінні і тазостегнові суглоби.
    Порада: болі в суглобах частіше виникають у емоційно втомлених людей. Так що вчасно знімайте напругу! Вам на допомогу прийдуть плавання, йога, сеанси психотерапії, подорожі, улюблене хобі.

    АНАЛІЗ КРОВІ
    Причиною суглобового синдрому нерідко є інфекційні захворювання. Сьогодні знову стала актуальною проблема туберкульозу та ревматизму, а серед молодих людей особливо поширені інфекції, що передаються статевим шляхом (гонорея, хламідіоз та ін.). Крім того, суглоби страждають і від вірусних інфекцій.
    Порада: при появі болю в суглобах насамперед треба виключити інфекційну природу захворювання за допомогою аналізу крові (перелік необхідних показників визначить лікар).

    Холодець, БУДЬ ЛАСКА!
    Особливість хрящової тканини в тому, що в ній відсутні кровоносні судини, тому поживні речовини в хрящ надходять з внутрішньосуглобової рідини. Головними будівельними «цеглинками» хряща є протеоглікани, зокрема глюкозамін і гіалуронова кислота. Порушення їх обміну неминуче веде до зміни структури хряща, його руйнування і, як наслідок, втрати функції суглоба. З віком недолік глюкозаміну і гіалуронової кислоти пояснюється природним процесом старіння організму. Але сьогодні подібні обмінні порушення діагностуються набагато раніше. Однією з можливих причин називають брак протеогліканів в їжі. А все тому, що з нашого раціону практично зникли супи з м'яса на кісточці.
    Порада: хоча б 1-2 рази на місяць включайте в меню холодець, холодець, хаш. Ці студнеобразниє страви - природне джерело протеогліканів.

    Відкладення солей
    Кухонна сіль, вживана нами в їжу, тут ні при чому! «Відкладення солей» зазвичай називають стану, коли в суглобах виявляються кристали сечової кислоти або пірофосфату кальцію. Вони викликають запалення навколишніх тканин, пошкодження хряща і погіршують властивості суглобової рідини. Як правило, це відбувається при підвищенні в крові вмісту сечової кислоти, що буває не тільки при подагрі, але може бути і вторинним порушенням обміну при цукровому діабеті, ожирінні, серцево-судинних та інших захворюваннях.
    Порада: якщо рівень сечової кислоти в крові підвищений, рекомендується обмежити в своєму раціоні м'ясо, субпродукти, м'ясні та грибні бульйони, рибні консерви, копченості, шоколад, какао, а також кава та алкогольні напої.

    Гімнастика для суглобів
    • Походіть на носочках, потім на п'ятах.
    • По черзі походіть на зовнішньому і внутрішньому краї стоп.
    • Встаньте на край товстої книги так, щоб пальці звисали, - спробуйте дістати ними підлогу.
    • Візьміть олівець пальцями ніг і спробуйте що-небудь написати. Важливий не результат, а сам процес.
    • Катайте стопою тенісний м'яч - взад-вперед, вліво-вправо. Спробуйте пальцями ніг вхопити м'яч і підняти його.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини porozovodetsad.grodno.by portfoliolar.kz www.praha1.ru pozitivpost.info pou-online.net pepetarga.100webspace.net privlec-obras.ru profi52.ru priznayus.com www.promtransnii.ru